Overzicht van seksuele disfunctie bij mannen
Bij mannen verwijst seksuele disfunctie naar problemen met geslachtsgemeenschap. Seksuele disfunctie omvat verschillende stoornissen die van invloed zijn op
• Geslachtsdrift (libido)
• Het vermogen om een erectie te krijgen of te behouden (erectiestoornis of impotentie)
• Het vermogen om te ejaculeren
• het vermogen om een erectie te krijgen zonder misvorming van de penis
• Het vermogen om een orgasme te krijgen
Seksuele disfunctie kan het gevolg zijn van fysieke of psychologische factoren. Veel seksuele problemen zijn het gevolg van een combinatie van lichamelijke en psychologische factoren. Een lichamelijk probleem kan leiden tot psychologische problemen (zoals angst, depressie of stress), die op hun beurt het lichamelijke probleem kunnen verergeren. Mannen zetten zichzelf soms onder druk of voelen zich door hun partner onder druk gezet om goed te presteren op seksueel gebied, en raken ontdaan als dat niet lukt (prestatie-angst). Prestatieangst kan lastig zijn en het vermogen van een man om van seksuele relaties te genieten verder verslechteren.
LEES HIER MEER: https://stijfrood.com
Ejaculatiestoornissen zijn de meest voorkomende seksuele stoornissen bij mannen. De stoornissen omvatten
• Vroegtijdige ejaculatie voor of kort na het penetreren van de vagina (premature ejaculatie)
• Ejaculatie in de blaas (retrograde ejaculatie)
• Onvermogen om te ejaculeren (anejaculatie)
Erectiestoornissen komen vaak voor bij mannen van middelbare leeftijd en ouder. Sommige mannen hebben ook last van een verminderd libido.
Normale mannelijke seksuele functie
Een normale seksuele functie is een complexe interactie tussen lichaam en geest. Het zenuwstelsel, de bloedsomloop en het endocriene (hormonale) systeem werken allemaal samen met de geest om een seksuele respons te produceren. Een delicaat en evenwichtig samenspel tussen deze systemen regelt de mannelijke seksuele respons.
Verlangen (ook wel geslachtsdrift of libido genoemd) is de wens om aan seksuele activiteit te doen. Het kan worden uitgelokt door gedachten, woorden, beelden, geuren of aanrakingen. Verlangen leidt tot de eerste fase van de seksuele responscyclus, opwinding.
Opwinding, of seksuele opwinding, volgt. Tijdens de opwinding sturen de hersenen zenuwsignalen via het ruggenmerg naar de penis. De slagaders die het erectieweefsel (corpora cavernosa en corpus spongiosum) van bloed voorzien, reageren door zich te verwijden (ontspannen en verwijden). De verwijde slagaders verhogen de bloedstroom naar deze gebieden, die vollopen met bloed en uitzetten. Deze uitzetting oefent druk uit op de aderen die normaal gesproken het bloed uit de penis afvoeren, waardoor de bloedstroom wordt vertraagd en de bloeddruk in de penis toeneemt. Deze verhoogde druk in de penis resulteert in stijfheid en een erectie. Ook neemt de spierspanning in het hele lichaam toe.
In het plateaustadium worden opwinding en spierspanning versterkt.
Het orgasme is de piek of het hoogtepunt van seksuele opwinding. Bij het orgasme neemt de spierspanning in het hele lichaam verder toe en trekken de bekkenspieren samen, gevolgd door de ejaculatie.
Ejaculatie ontstaat wanneer zenuwen spiercontracties stimuleren in de mannelijke voortplantingsorganen: de zaadblaasjes, de prostaatklier en de kanalen van de bijbal en de zaadleider. Deze contracties dwingen sperma in de urinebuis. Het samentrekken van de spieren rond de urinebuis stuwt het sperma verder uit de penis. De blaashals vernauwt zich ook, waardoor het sperma niet terug in de blaas kan stromen.
Hoewel ejaculatie en orgasme vaak bijna gelijktijdig voorkomen, zijn het afzonderlijke gebeurtenissen. In zeldzame gevallen komt ejaculatie voor zonder orgasme. Ook kan een orgasme optreden zonder zaadlozing, vooral vóór de puberteit, of als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen (zoals antidepressiva) of na een operatie (zoals verwijdering van de dikke darm of de prostaat). Orgasme is normaal gesproken zeer aangenaam.
In de oplossingsfase keert het lichaam terug naar een ongeprikkelde toestand. Zodra de ejaculatie plaatsvindt of het orgasme optreedt, vernauwen de penisslagaders zich en trekt de gladde spier van de corpora cavernosa en het corpus spongiosum samen, waardoor de bloedtoevoer vermindert, de bloedafvoer toeneemt en de penis slap wordt (detumescence). Na het orgasme kan gedurende enige tijd geen erectie worden verkregen (refractaire periode), vaak 20 minuten of minder bij jonge mannen, maar langer bij oudere mannen. De tijd tussen twee erecties neemt over het algemeen toe naarmate mannen ouder worden.
